Ondernemers

Zowel ondernemers en werkgevers die medewerkers hebben die werkmoe zijn of in een burn-out dreigen te geraken, als ook ondernemers en werkgevers die hun medewerkers meer werkfit willen maken, zijn klanten van TALENTplaza. Ook werkgevers die plaats hebben voor nieuwe talenten, zijn potentiële partijen.

Een miljoen werknemers zijn werkmoe. Dat is ongeveer een op de zeven van alle werknemers. Je zou dus kunnen zeggen dat elke onderneming van tien fte of meer te maken heeft met werknemers die op een of andere manier niet met plezier naar hun werk gaan. Werkmoe zijn!


Artikelen:
Opgebrand
Burn out treft vaker vrouwelijke managers


Werkmoe kun je herkennen aan heel veel signalen. Wanneer je erover nadenkt kun je veel situaties bedenken. Kijk maar eens naar je zelf wanneer je een minder krachtige dag hebt. Mensen die werkmoe zijn, ervaren vele dagen als minder krachtig.

Een medewerker die werkmoe is kun je bijvoorbeeld herkennen aan:
• zichtbaar niet betrokken bij de waan van de dag;
• niet (actief) mee willen doen met bedrijfsprojecten, teamuitjes en overleggen;
• minuten voor tijd al naar huis gaan, vaak ook al veel eerder beginnen met opruimen;
• hoog kort ziekteverzuim. Zich bij elk kuchje ziekmelden;
• ja zeggen, nee doen.

Groot gevaar voor de werkgever is dat een werknemer van werkmoe zijn naar langdurig ziek thuis zitten gaat. Meestal is het een vorm van burn-out, maar een bedrijfsongeval is ook goed denkbaar. Langdurig ziekteverzuim kost de werkgever heel veel geld. Ongeveer 230 euro per dag.

De werkgever is twaalf jaar verantwoordelijk voor de kosten uit een ziektesituatie. Dat is in ieder geval twee jaar lang minimaal 70% salaris betaalverplichting. Daarna nog tien jaar de premies van instanties zoals het UWV.

Dan hebben we het nog niet over de kosten voor het zoeken van nieuwe medewerkers en het inwerken. Tot slot bestaat het gevaar dat, wanneer een medewerker langdurig werkmoe blijft, hij het team of afdeling besmet.

Vitaal Talent Werkt!